Paleis Soestdijk tot eind augustus testlocatie voor GEM-Tower

Green Energie Mill (GEM) opwekker duurzame energie in voortuin Soestdijk

Baarn, 6 augustus 2020 – Paleis Soestdijk wordt 3 weken lang de nieuwe testlocatie voor de GEM-Tower. Deze innovatieve, groene oplossing voor energieopwekking is een product van onder meer de Technische Universiteit Eindhoven en dient ter vervanging van het gebruik van vervuilende dieselgeneratoren op festivals. Van 12 augustus tot en met 30 augustus staat de kleurrijke, 21 meter hoge GEM-Tower opgesteld in de voortuin van Paleis Soestdijk. Bezoekers aan het park kunnen de toren van dichtbij bekijken maar ook vanaf de Amsterdamsestraatweg is deze Nederlandse innovatie te bewonderen. 

 

De Green Energy Mill (GEM), wordt momenteel op verschillende locaties in Nederland getest en is een duurzame oplossing om vooral festivals en evenementen van groene energie te voorzien en om CO2 uitstoot terug te dringen. De grootste vervuilers bij festivals en evenementen zijn namelijk de dieselgeneratoren die moeten zorgen voor stroom. De toren wekt energie op met zonnepanelen en een windturbine, energie die vervolgens wordt opgeslagen in een batterij.  De GEM-Tower is bedacht en gerealiseerd vanuit de Technische Universiteit Eindhoven, in nauwe samenwerking met tien Europese bedrijven. Het project is deels gesubsidieerd door de Europese Unie.

Anne Schaepman, Adjunct Directeur Paleis Soestdijk I Made by Holland: “Wij zijn heel blij met de keuze voor het landgoed van Paleis Soestdijk als testlocatie voor de GEM-Tower. Onze ambitie is immers om in de toekomst op Paleis Soestdijk een podium en platform te bieden aan Nederlandse oplossingen voor mondiale problemen op het gebied van water, gezondheid, voeding en duurzame energie. Deze opvallende en innovatieve toren past dus uitstekend in ons ‘Made by Holland’-plan.”

“Om het opwekken van duurzame energie uit zon en wind verder te optimaliseren en nieuwe toepassingen te ontwikkelen, moet de GEM-toren op verschillende locaties worden getest,” aldus Faas Moonen, associate professor aan de TU Eindhoven en nauw betrokken bij de GEM-Tower. “Omdat er dit jaar geen festivals zijn biedt Paleis Soestdijk een uitgelezen kans om ervaringen op te doen, testresultaten te vergaren en feedback van bezoekers te krijgen. Dit is essentieel om volgend jaar goed voorbereid te zijn als de GEM-toren zijn tour langs grote Europese festivals oppakt. Het thema Made by Holland sluit erg goed aan bij de GEM-toren omdat de grote toren als blikvanger op festivals het innoverend vermogen van Nederland uitdraagt.”

Over Paleis Soestdijk
Sinds december 2017 is Paleis Soestdijk in het bezit van MeyerBergman Erfgoed Groep. Het landgoed wordt de komende jaren gerestaureerd en krijgt een nieuwe bestemming als onafhankelijk podium voor de kroonjuwelen van de Nederlandse maak-en kennisindustrie. Hier ervaren, vieren en delen bezoekers de successen van innoverend Nederland. Op interactieve wijze wordt in het paleis en het omringende park het beste van het beste dat ons land te bieden heeft gepresenteerd. Daarbij wordt ingezoomd op de thema’s waarmee wij Nederlanders wereldwijd grote impact hebben: water, agricultuur & voeding, energie en gezondheid.

Zie voor meer informatie op www.paleissoestdijk.nl/toekomst/madebyholland. Voor meer informatie over de GEM-Tower zie www.gem-tower.com.

Bezoekersinformatie 
In de maand augustus is de tuin van Paleis Soestdijk elke woensdag en vrijdag tussen 11 en 17u te bezoeken. Toegang tot het park is mogelijk met een tijdslot ticket, dat uitsluitend online verkrijgbaar is. Het paleis is gesloten. Meer informatie: www.paleissoestdijk.nl/zomer-in-het-park-van-paleis-soestdijk/